Néha elnézem őket és azt gondolom: legközelebb én is macska leszek…

Olyan könnyed eleganciával tudják élvezni az életet! Szinte látható, ahogy magukba szívják az elemeket. Henyélnek a virágzó pünkösdirózsa levelei alatt, közben a leveleken átszűrődő napfényben süttetik a hasukat: így meditálnak. Hányszor, de hányszor irigyeltem ezért őket!

Aztán felkerekednek, hirtelen fontos dolguk akad: láthatatlan ellenséget üldöznek,  pofozzák a faleveleket, matatnak a tücsöklyukban, fára másznak, hosszasan őrzik a madáretetőt. Kiássák a tulipánhagymákat (fontos ellenőrizni, mi lakozik alattuk), szemmel tartják a lepkéket és a kerítés biztonságának tudatában élvezettel szambáznak és hosszasan mosakodnak a habzó szájú szomszéd kutya orra előtt. Néha órákig fekszenek egy bokor tövében időnként az egyik oldalukról a másikra gurulva, gondosan ügyelve arra, hogy időben egyenletes legyen az egy oldalra jutó henyélés. Tudnak élni…

Néha elképzeltem, milyen lenne kibújni velük a kerítés alatt , hogyan csiklandozza a hasukat a nedves fű, milyen lehet végigportyázni a territóriumot, bandázni a többi macskával, elhitetni legalább három idős nénivel, hogy napok óta nem ettek és nincsen egyetlen gazdájuk (kiszolgáló személyzetük) sem. .. Fontos dolgok ezek, kérem,  fárasztó dolog a macskasors!

gnoma_macskak

murci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Próbálkoztam rajzban megörökíteni Őket.

A Matska hiú jószág. Nagyon szívesen pózol, ül modellt a művésznek, majd egy óvatlan pillanatban nyújtózkodik egyet és eltűnik a kompozícióból, alaposan faképnél hagyva az alkotót. Az előbb leírt eset megtörténhet nyújtózkodás nélkül is, egy szempillantás alatt, úgy, hogy az óvatlan rajzoló észre sem veszi a jószág távozását,csak tudomásul veszi, hogy volt-nincs. Ezért van, hogy nem minden képem témája a MATSKA. Néhány megkezdett és félig kész macskaportrém azért akad…

A fényképezéssel sem más a helyzet:

1. számú eset: Mire megtalálom a fotógépet, Matska már nincsen sehol.

2. számú eset: Mire elkattintom az exponáló gombot, szublimál.

3. számú eset: Sikeres fotózás után  Matska eleje, hátulja, vagy az egész képet     betöltő pofácskája, esetleg praclija látható.

4. számú eset: Az előző lehetőségek variálva, hatványozva …

Ezért praktikusan úgy döntöttem, a lelkemben élő képnek  és a képességeim határainak megfelelően művelem a macskák ábrázolását.

himesmacskakkephimesmatskaklampa