tulipanoseletfapirosk
17, okt 2013

Önmagunk kifejezése

Ki gondolná, hogy egyetlen rajzunkban ott rejtőzik az egész életünk, érzelem- és gondolatvilágunk, jellemünk? Minden vonal, motívum, szimbólum rólunk mesél.  Emlékeink, örömünk, fájdalmunk, titkaink… mind kifejeződik általuk.

Rajzunkkal senkit nem csaphatunk be, még önmagunkat sem!

Nem véletlen, hogy a pszichológia egyre több területen alkalmazza a rajzteszteket. Természetgyógyászként magunk is használjuk: és tudom, sohasem hazudik!:)

Kisgyermekként teljesen ösztönösen rajzolgatjuk a házakat, fákat, napocskát, utat, kerítést, állatokat, virágokat, embereket… Ezáltal ösztönösen fejezzük ki érzéseinket. Felnőttként ugyanezt tesszük. Rajzunk mindent megmutat… Minden szimbólumnak, rajzelemnek  jelentése, jelentősége van. A ház, a fa különösen sokat árul el rólunk.

a1_eletfa-kicsi

tornyoshaz

 

 

 

 

 

 

 

 

Rajzainkban rejtőznek érzelmeink, testi és lelki problémáink, környezetünkhöz és önmagunkhoz fűződő viszonyunk, gondolkodásmódunk….

Megmutatja érzéseinket, lelki és fizikai problémáinkat, energiaszintünket.

Mesélhet nyugalomról, harmóniáról, de lehet zaklatott és nyugtalan is.

Mi lakik bennünk? Ettől  függ, mihez vonzódunk, mit látunk szépnek… Ahogy benn, úgy kinn… Ahogy fenn, úgy lenn….:) A nyugalmat választjuk, vagy a dinamizmust, esetleg a zaklatott motívumok vonzóbbak számunkra…

Sokat gondolkodtam rajta mit adok át a képeimmel…. Saját magamat.  Azt, ami bennem él.

Képeinkben, tárgyainkban lelkünk egy-egy darabkáját fejezzük ki és mutatjuk meg.  Mikor valaki rácsodálkozik ezekre a szimbólumokra, saját magát fedezi fel bennük. Azt, ami őt is megérintette, ami saját magát visszatükrözte. A vágyait, az álmait, az emlékeit…